Navigate / search

Kaya og Troldeungerne 2012

Kaya og Troldeungerne 2012, originally uploaded by Hr. espensen.

For 14 dage siden kom fotografen på besøg i Kaya og Rosas børnehave. Charlotte og jeg tager rigtigt mange billeder til hverdag. Derfor er vi også sådan lidt fine på den med den slags… Vi tror vist nok vi selv kan tage bedre billeder end en eller anden hånddukke-flagrende skolefotograf. Derfor var vi faktisk også tæt på, at sige pænt nej-tak til at ungerne skulle fotograferes (billederne koster jo en mindre formue!)

Men men men. Så gik det pludselig op for os, at det jo handler om noget helt andet. For vi kom til at snakke om vores egne minder fra barndommen. Dengang var det et af årets højdepunkter når fotografen kom. Og selvfølgelig skal vores piger ikke snydes for det.

Skolepsykologisk test

I sidste uge fik vi konklusionen på den skolepsykologiske test, Kaya var igennem for et par uger siden. En test, som skal vurdere hende i forhold til skolestart. Vi vidste godt, at hun havde klaret testen rigtig godt, men var alligevel spændte på at se de konkrete resultater sort på hvidt. Testen skulle vurdere hendes niveau inden for 5 områder:

Almen viden: Her svarer hendes niveau til en normalt fungerende 2-årig.
Overbegreber: Her er hun virkelig godt med. Psykologen vurderer, at niveauet svarer til et barn på knap 4 år. Jubiiiii!
Ordforståelse: Niveauet svarer til en 2 årig. Kayas verbale sprog er stadig lidt mangelfuldt, men der er sket helt vildt meget med hende på det område det seneste år. Derfor er hendes talepædagog slet ikke i tvivl om, at hun kommer til at udvikle sig meget mere her.
Geometriske figurer: Niveauet svarer til en 2 årig.
Puslespil: Klares svarende til et barn på ca. 3,5 år. 
Kaya er 4 år nu – fylder 5 år til november. Så vi er ret stolte af hendes resultater. Ikke mindst fordi både psykolog, støttepædagoger og talepædagog var enige om en flot udvikling inden for alle områder. Et af de områder, som testen ikke fortæller noget om, er de sociale færdigheder. Her er Kaya virkelig godt med. Jeg bliver så glad, når jeg ser hende være sammen med familien, børnene i børnehaven og pædagogerne. Hun er nærværende, hjælpsom og aktiv – og er god til at fornemme, hvordan andre har det. Derfor har hun let ved at få venner og er vellidt hvorend hun kommer frem. 
Næste skridt bliver så skolen. Og jeg er slet ikke i tvivl om, at hun kommer til at elske det. Og at jeg kommer til at revne af stolthed, når hun står klar til første skoledag.

Skoleklar

Da vi kom hjem fra sommerferie, kunne børnehaven fortælle, at Kaya så skal i skole næste sommer!?! What! Så er hun jo kun 5 1/2 år. Men sådan er reglerne åbenbart. Det år, man fylder 6 år, skal man starte i skole. Og der er ingen undtagelse for downs børn. Nu er Kaya så blevet gennemtestet af kommunens skolepsykolog, som herefter har konkluderet, at Kaya er mere end klar. Rent faktisk er hun allerede nu på niveau med de børn, der denne sommer er startet i specialklasse. Stolt mor?… det tror jeg nok liiiggeee!