Navigate / search

Kære kirke

Hej med jer. Jeg er lidt i tvivl om, hvem jeg præcis skal have fat i. Det ser ud til, at jeres absolutte overhoved stadig er en magisk jøde, der blev tortureret til døde for 2000 år siden? Og ham kan jeg hverken finde mail eller snapchat-oplysninger på. 

Min henvendelse drejer sig om, at jeg tilsyneladende har været medlem af jeres forening i 20 år. Jeg mindes ikke, at jeg har meldt mig ind, men jeg betaler åbentbart kontingent hver eneste måned. Jeg går naturligvis ud fra, at der må være tale om en fejl. Man må jo ikke gå og hæve penge på andres konto uden at spørge om lov.

Jeg er grundlæggende meget i tvivl om, hvad jeres organisation overhovedet går ud på. Er det korrekt forstået, at I er en form for omfattende fanklub til ære for en mellemøstlig illusionist, der var sin egen far? Nu har jeg ikke selv den store interesse for historiske tryllekunstnere, men jeg nyder da god trylleri, når jeg ser det. Det forekommer mig dog en kende Biebersk at hylde en enkelt mand i 2000 år fordi han udførte et trick med at “komme tilbage fra døden”. Jeg er slet ikke ekspert, men lavede Houdini ikke noget lignende?

Jeg har regnet ud, at jeg har betalt i omegnen af 75.000 kr. siden jeg blev 18 år. Så vidt jeg kan se er pengene primært gået til kæmpestore orgler, mænd i kjoler, dårlig rødvin og knastørre kiks. Nu skal jeg ikke gøre mig til Herre(!) over, hvordan I bruger jeres penge. Men jeg synes måske godt, jeg kunne blive spurgt, når mange af dem i virkeligheden er mine.

Jeg kiggede iøvrigt lige jeres vedtægter hurtigt igennem. Pyha, sikke en omgang. Sagt i al venskabelighed, så virker de altså lidt svære at gennemskue. Kan det virkelig passe, at foreningen (kirken) forbyder mig at have tatoveringer, spise skaldyr og være homoseksuel? Eller er det en gammel version af vedtægterne jeg har fat i? Er det dem med stentavlerne der gælder nu?

 I forbindelse med at jeg opdagede mit medlemskab, har jeg lavet lidt research. Jeg kan forstå, at foreningen besidder ialt 2.354 klubhuse rundt omkring i Danmark, hvor næsten ingen medlemmer dukker op hver søndag. Det forekommer mig en anelse ødselt. Jeg ved at jeres søsterklub Islam har stor succes med en omvendt tilgang i Danmark – ganske få klubhuse med mange besøgende. Det virker mere velovervejet.

Jeg prøvede i øvrigt at melde mig ud. På jeres hjemmeside var det let at finde ud af, hvordan man melder sig ind, hvilket virker overflødigt da I jo tilsyneladende benytter automatisk indmeldelse. Sværere var det at finde hoved og hale i udmeldelsesprocessen. Kan det passe jeg skal rette personlig henvendelse til en lokal kutteklædt repræsentant, som jeg aldrig før har mødt? Og kan det passe, at jeg skal bruge et gulnet stykke papir fra min barndom som dokumentation?´+Det er nærmest mere snørklet end da jeg forsøgte at melde mig ud af mit fitnesscenter.

Nu kommer jeg lige med et helt vildt forslag. Kunne man forestille sig, at I gik helt over til en slags aktiv indmeldelse, ligesom andre danske klubber og foreninger har succes med. På den måde får I helt sikkert mere engagerede medlemmer. Samtidig overholder i selv bud nr. 7 fra jeres stentavleregler “du må ikke stjæle”. Til gengæld får I selvfølgelig ikke helt så mange penge til orgler.

Tilbage til sagens kerne. I kan betragte dette som både en udmeldelse og en reklamation. I forhold til, at jeg har været medlem i 20 år har jeg set utroligt lidt trylleri og slet ingen mirakler. Jeg har aldrig modtaget så meget som et eneste medlemsblad eller julekort. Hvis I er enige i, at min auto-indmeldelse for 20 år siden var en fejl, er I velkomne til at overføre de 75.000 kr. til min konto – jeg går ud fra, at I allerede har adgang til mine kontooplysninger.

The following two tabs change content below.
Mikael

Mikael

Creative Director af Weltklasse reklame
Mikael er Kayas far. Han er Creative Director på reklamebureauet Weltklasse og så er han en mesterlig kagebager. Mikael nægter at indse virkeligheden og prøver stadig at få Kaya til at falde i søvn på maven af ham.
Mikael

Nyeste indlæg af Mikael (se alle)

Comments

Peter Kær
Reply

Hvis du synes dette er besværligt, så skulle du prøve at melde dig ud af foreningen “Staten”.

Mette
Reply

Til alt det praktiske:
1. Du blev meldt ind, da du blev døbt. Du bekræftede “medlemskabet” da du blev konfirmeret.
2. En mail til den lokale præst er nok til at du kan blive meldt ud.
3. Når du er blevet meldt ud, så skal du f.eks. betale for at blive begravet på en kirkegård (ikke at det koster så meget).
Når det er sagt, så synes jeg at du skal få meldt dig ud, så hurtig som muligt, sådan som din holdning er. Præsten vil stadig stå klar til at snakke med dig den dag du har nogle spørgsmål om Gud og kirken vil også være åben, så du kan komme og høre en prædiken.
Og når du så en dag ikke er her mere, men står foran Gud, så er jeg faktisk sikker på at han ikke vil bede om at se et medlemskort for at du kan komme med i himlen.
Hilsen en som heller ikke er medlem af folkekirken.

Anna
Reply

Undskyld Mette men når du første gang betaler skat betaler du pr automatik altså også kirkeskat du blir ikke spurgt og de er lige glad med om du er døbt, konfirmeret eller af ingen eller anden tro….

Finn Gade Knudsen
Reply

Helt forkert Anna

Hvis man ikke er døbt, er man ikke meldt ind i folkekirken, hvorfor de derfor ikke trækker kirkeskat….

Natasja
Reply

Finn Knudsen – jeg er ikke døbt og betalte alligevel kirkeskat, da jeg begyndte at arbejde som 13-årig. Så du er forkert på den.

Kristian
Reply

I teorien burde det være sådan, men ligesom Natasja så betalte jeg også automatisk kirkeskat. Tiltrods for at jeg hverken er født i Danmark, døbt (hverken i DK eller andre steder) eller konfirmeret.

Lidt ros skal degnen i Gladsaxe have. Da jeg som 18-årige gjorde ham opmærksom på at jeg aldrig var blevet meldt ind i folkekirken og jeg ikke ville betale til det, så fik jeg faktisk alle pengene som var blevet trukket i kirkeskat tilbageført. Det var nu ikke den store formue, men alligevel fint træk.

Bjarke
Reply

Hej Anna, med hensyn til “automatisk indmeldelse” så er der rent faktisk tale om at ens forældre aktivt indmelder en i klubben gennem dåben. Jeg er ikke selv døbt, og har derfor aldrig betalt kirkeskat. Så det er altså dine forældre der har meldt dig ind, ikke kirken der “automatisk” har gjort det

Søren
Reply

“Står foran gud”? Det er svært at stå foran en fiktiv, menneskelig konstruktion.

Henrik
Reply

Mette:

Det koster stadig penge at blive begravet de fleste steder. Prisen afhænger af de forskellige sogn og af om man er medlem eller ej.

Det er noget tid siden jeg tjekkede det, men det skulle ikke undre mig, at det nogle steder endda er dyrere at blive begravet som medlem, end andre steder som ikke-medlem.

Christian
Reply

Kære Mikael,

Du skriver sjovt og gør dig nogle fine betragtninger. Men jeg synes, vi skal respektere kirken(s medlemmer) lidt mere end som så. Har du en bøf med det automatiske medlemsskab, som også jeg har, så påtal venligst det uden at håne resten af foreningen.

Er det hér henvendt til dig som sådan? Nej, nok ikke. Jeg tror bare, jeg er nået til den erkendelse, at vi ikke når nogen vegne, hvis vi altid tiltaler andre ud fra den dårligst mulige udgave af dem selv. Så er jeg mere til at behandle folk og institutioner, som de gerne vil være, og samtidig opfordre dem til at huske på, hvad de skal gøre for at være det.

Ja, det er naivt at tro på, men hvis nu vi alle troede på ovenstående, ville vi virkelig se brobygning og udvikling!

Kh Christian
(Og ja, det er uheldigt at dele navn med Frelseren, når man egentlig ikke tror på Guj)

Lisa
Reply

Kære læsere
Du skriver du har undersøgt sagen, men jeg vil rette dig i et par ting.
Du blev aktivt meldt ind i folkekirken, den dag du blev døbt. Til du blev 18 år var dit medlemskab gratis, hvem andre giver den service. Du kan altid melde dig ud ved at sende et brev med ønsket om udmeldelsen til din lokale præst med dit CPR-nr, navn, underskrift. En mail er ikke nok, da det kræver en underskrift.
Du mister ved udmeldelsen ret til en begravelse handling i kirken, når du dør og dine pårørende skal betale mere for en gravplads til dig.
Men hvis du ikke kan stå indenfor formålet, så meld dig ud. Men du behøver ikke gøre grin med folkekirken.
Og nej folkekirken har ikke adgang til dine kontooplysninger. Men den føre din grundregistrering gratis for staten da kordegnes løn betales af medlemmerne.
Mvh Lisa

Hanibal
Reply

Hej.

Hvor er det dog et intelligent brev du har skrevet, jeg håber det giver stof til eftertanke, hos de gamle mænd i kjoler – men på den anden side er det nok ikke meget de vil give sig, de har jo trods alt en fantastisk forretning, og kan hæve deres løn på bekostning af andres “godhed”

AMEN!

MP
Reply

Godt og fornuftigt skrevet! Jeg meldte mig heldigvis ud af foreningen for 7-8 år siden, da jeg ikke vil betale til religion af nogen som helst slags! Folk skal have liv til at tro på hvad de vil, om det så er det flyvende spaghetti monster eller jøsses eller hvad han nu hedder er op til dem selv, bare de BLANDER MIG UDENOM!!!
Personligt syns jeg ikke at man skulle konfirmere nogen før de er fyldt 21, så de er voksne nok til selv at bestemme og ikke ligger under for f.eks forældrenes holdninger og ønsker!

Stine-jo
Reply

Fantastisk skrevet. Gode og sjove pointer. Selvfølgelig skal man kunne gøre grin med folkekirken! Man skal kunne gøre grin med alt, men altid med en snert af alvor.
Humor med alvor, er humor med hjerte og det er den bedste slags.
Jeg viste indlægget til en af mine venner der er troende, og han blev altså ikke stødt på manchetterne. Tværtimod..han synes det var sjovt og spot on.

Jonas
Reply

Spot on!!!
hvordan fanden kan man lade sådan en stenalder kult være så stor en del af et moderne samfund. det er sku sygt…

Anders
Reply

Det er mærkeligt. Jeg modtager ofte deres medlemsblad, og jeg har aldrig været medlem af deres forening. Ja, faktisk så undersøger jeg årligt i forbindelse med mine regnskaber, om jeg skulle være blevet meldt ind ved en “fejl”.

Skriv lige, hvis du begynder at modtage deres “medlemsblad” efter din udmeldelse. Jeg arbejder på en teori omkring deres egentlige hensigter med deres skriverier. Apropos, så har jeg aldrig modtaget materiale fra andre foreninger, måske undtagelsesvis fra Jehovas Observatører. De så flinke når de hilser på.

Stig
Reply

Jeg er ikke selv kristen og har derfor aldrig været medlem af folkekirken, men der er flere ting i dit indlæg som irriterer mig gevaldigt.
Du udstiller din egen uvidenhed og ugidelighed ved at lave antagelser om automatisk indmeldelse. Som flere allerede har påpeget blev du aktivt meldt ind af dine forældre da du blev døbt, og du bekræftede aktivt dit medlemskab ved komfirmationen. Det kan du ikke sno dig udenom.
Og med frygt for at fornærme dig (et problem som du tydeligvis ikke har), kan jeg godt gøre mig nogle antagelser om din intelligens hvis du:
1) ikke har været klar over at du var medlem af folkekirken
2) skulle bruge 20 år på at opdage at du betalte kirkeskat

Rune
Reply

Konfirmationen har ikke noget at gøre med at bekræfte sit medlemsskab. Hvis du er døbt men ikke bliver konfirmeret fordi du ikke tror på gud, kommer du stadig til at betale kirkeskat.

Michael Østergaard
Reply

Stig.

Du er jo lige til dårekisten.

Mikael har EVIGT ret i sine observationer.
At bygge et lands love og værdigrundlag, på skrønen om en hæbraisk tømrersøn der øjensynligt skulle ha levet for 2000+ år siden, haft evnen til at lave vand til vin, og genopstå fra døden, er fuldkommen absurd og en direkte hån mod moderne menneskers intellekt.

Det er forståeligt nok at naturfolk i afsides egne af verden tror på diverse afguder.
De ved ikke bedre, og har ikke videnskaben med sig.
Alle andre moderne civilisationer burde ha svært ved at se sig selv i spejlet, uden at bukke under i krampelatter, ved tanken om hvor latterlig en idé afgudsdyrkelse er anno 2014.
Ideen er faktisk så latterlig, at det er meget meget svært at forklare, præcis HVOR latterlig den i grunden er.

Mai
Reply

Christian.

Som praktiserende kristen har jeg intet problem med måden Mikael omtaler kirken, dens medlemmer mv. Det er han i sin gode ret til og jeg finder det personligt ikke respektløst.

Michael Østergaard.

Fremmer hån forståelsen? Så lad mig da bruge et af dine begreber: hvilken dårekiste har du være lukket inde i, siden det er gået din næse forbi, at flere og flere førende videnskabsfolk åbent bekender deres tro på Gud.

Det er flere årtier siden, at videnskab og religion er hinandens modsætninger, så måske du skal have gjort lidt op med dine forstokkede holdninger, som kunne fremstå begrænsende og latterlige i intellektuelle kredse

Andreas
Reply

Mai
Hvem er de førende videnskabsfolk du omtaler?
Jeg har eftenhånden studeret “videnskab” i form af Biologi på KU i nogle år!
Og INGEN af de videnskabsfolk jeg har mødt, har en tro på gud.
Muligvis hvis du tæller de kommende præster (teologi studerende) videnskabsfolk har du en pointé.

Chris
Reply

Hva snakker du om??
Videnskab og religion har intet med hinanden at gøre.. tro handler om at tro, og viden handler om at vide..
De er ikke nødvendigvis hinandens modsætninger, videnskab bliver tit brugt i religion, f.eks. Jesus eksistens er bekræftet af videnskaben, dog er der ingen beviser for at han har kunne noget paranormalt.. omvendt bliver religion aldrig brugt i videnskab, da videnskab handler om beviser og teorier og ikke om tro. det er dog ikke alt i videnskabens verden der kan beskrive, så det vi ikke ved endnu, må vi jo tro..
videnskab anerkender ikke religion, da religion ikke overholder fysikenslove, som er essensen i alt viden. dog modbeviser videnskaben heller ikke religion, da der stadig er områder hvor på vores viden ikke kan følge med. her er der plads til religion..
to eksempler kan være:
Hvorfor taber mennesker 300 g når de dør,?
og hvordan kan mennesket være en abe når alle andre aber har deres kæbemuskler monteret helt op i panden og vores kun sider fast i tindingen. og vi har hud, mens alle andre aber har pels.. (The missing link)
Problemet opstår når man tror på noget fra en religion selv om at der er videnskabelige beviser for at det hænger sammen på en anden måde, men alligevel vælger at tilpasse videnskaben, så ens religion bliver overholdt. så det ikke længere videnskab men manipulation af viden 🙂

Jesper
Reply

Du kender åbenbart ikke min svoger – han har pels.

Jens
Reply

Mener du 21 gram? Det er forkert. http://www.snopes.com/religion/soulweight.asp Anden vægtændring kan forklares fx som følge af dehydrering.

> “Missing link” is still a popular term, well recognized by the public and often used in the popular media. It is, however, avoided in the scientific press, as it relates to the concept of the great chain of being and to the notion of simple organisms being primitive versions of complex ones, both of which have been discarded in biology.

Du advokerer forhåbentlig ikke for skabelsesberetningen. Det vil være ret komisk i forhold til din egen pointe med at blande videnskab og religion sammen.

Georgina
Reply

Vi er et par stykker født i 60’erne, der – ved en fejl – “automatisk” blev meldt ind i Folkekirken da man oprettede cpr-registret. Jeg er ikke døbt, men betalte kirkeskat i flere år. Da jeg meldte mig ud i 2013 fik jeg kirkeskatten tilbage for 11 år – med hjælp fra min lokale kirketjener.
Jeg troede i alle årene at medlemsskabet VAR automatisk, fordi jeg altså var indmeldt uden dåb eller konfirmation.
Så måske er det samme sket for Mikael?

Kristian
Reply

Tvivler på “fejlen” nogensinde er blevet rettet. Jeg kom til Danmark i midt 80’erne som 4 årige og blev også automatisk indmeldt ved tilflytning til Danmark. Men ligesom dig fik jeg min indbetalte kirkeskat igen da jeg kunne bevise at de ikke havde ret til at opkræve den.

Peter
Reply

Jeg synes der er rigtig mange der kalder ham uvidende, for ikke at overveje, at han blev meldt ind af sine forældre og bekræftede det selv ved sin konfirmation.

Hvilke kontingentopkrævende organisationer kender I, som man kan blive meldt ind i uden egen underskrift i første omgang og som umyndig 13-årig i anden omgang? Det har en klang af bondefangeri og en anmeldelses til ombudsmanden i mine ører…

lars bernhart hansen
Reply

Uvidenheden er nærmest total. Man bliver ingenlunde medlem af folkekirken ved konfirmationen og man bekræfter heller ikke sit medlemsskab.
Det er slet ikke ualmindeligt, at man melder sig ind i foreninger og organisationer uden at underskrive. I de fleste tilfælde bliver man faktisk medlem ved at betale sit kontingent. Selv var jeg medlem af en bordtennisklub, da jeg blev atten. Det var altså ikke sådan, at jeg blev kontaktet af bestyrelsen, der spurgte om jeg havde tænkt mig at fortsætte mit medlemsskab nu, da jeg var blevet myndig. Jeg gik også i gymnasiet, hvor min far havde tilmeldt mig, heller ikke her blev jeg spurgt om jeg havde lyst til at fortsætte efter min fødselsdag.

Peter
Reply

men Lars, du skulle aktivt gå ind og betale din kontingent i din bordtennisklub, ellers ville det blive betragtet som en udmelding. Der er heller ikke noget der hedder gymnasieskat, så det er jo bare en stupid sammenligning. At automatisk få trukket en procentdel af sin løn, til at betale for noget man ikke deltager i og ikke selv har bedt om at være medlem af, er jo tydeligvis ikke i orden. Det er deruden fuldstændig håbløst at et land med religionsfrihed har mulighed for betaling gennem staten til en bestemt religion. Da det er en mulighed til den kristne kirke, burde samme mulighed være der for Islam, buddisme etc.

lars bernhart hansen
Reply

Kære Peter, jeg er ikke principielt uenig med dig, men man skal da være mere end almindelig dum, og det er forfatteren af denne blog ikke i denne henseende, hvis man ikke ved, at dåb er lig med medlemskab og medlemskab er lig med kirkeskat. Det er et faktum, at forholdet mellem stat og kirke er meget mudret, herunder de økonomiske forhold, men de er nu heller ikke ukomplicerede at gøre mindre komplicerede, og hvis det kunne gøre tingene billigere for staten er jeg overbevist om, at det snart ville ske. Et af problemerne er, at det måske ikke ville være billigere. Noget andet er, at der ikke er folkelig opbakning til det end sige et flertal for det. Men en åndelig og økonomisk adskillelse ville da være velkommen. Det er en misforståelse, at der skulle være særlig udtalt kirkelig modstand imod det.
Til sammenligningen med gymnasieuddannelsen her du ikke forstået det egentlige sammenligningspunkt.

Flemming Hansen
Reply

Din far meldte dig ind i gymnasiet uden, at du havde noget som helst at sige… really?

lars bernhart hansen
Reply

Kære Flemming,
Det har jeg ikke sagt, og det er ganske irrelevant.

Flemming Hansen

Præcist. Du kan ikke sammenligne de to ting. Du havde selv indflydelse på om du ville på gymnasiet, du var vidende om det, og skulle i øvrigt ikke betale…

Skal vi ikke bare se bort fra de eksempler du har? De er jo ikke sammenlignelige.

Du ved ikke nødvendigvis, at du er medlem af folkekirken. Du kan stå registreret i statistikkerne som medlem i flere år, og du skal være vidende om, at “kirkeskat” er for medlemmer, og ikke for alle for reelt at kende til dit medlemsskab. Problemet er ikke, at man ikke kan melde sig ud – for det kan man. Problemet er, at man ikke nødvendigvis ved om man er medlem.

Kort sagt… grænseoverskridende.

lars bernhart hansen
Reply

Den simple pointe er, at det ikke er almindeligt, at spørge folk, der bliver myndige, om de har tænkt sig at fortsætte, hvad de er igang med i forbindelse med, at de bliver myndige.
Det er vel ikke urimeligt at antage, at døbte og muligvis konfirmerede unge mennesker i fællesskab med de forældre, der har valgt at indskrive dem til konfirmationsforberedelse og konfirmation er opmærksomme på, at de er netop døbte og konfirmerede og som sådan medlem af folkekirken.
Jeg har nu lært en del konfirmander at kende, og de er slet ikke så dumme. De ved godt, hvad de er igang med. De bliver også gjort opmærksomme på, at deres medlemsskab er ensbetydende med kirkeskat. Det siger jeg i øvrigt også til forældre, der skal have deres barn døbt. Jeg har svært ved at se noget overgreb i det. At det er en anakronisme at folkekirken til trods for det meget høje medlemstal har en så ekstrem særstilling kan nok værre korrekt, men det er grundlovsikret. Men en grundlovsændring er da værd at arbejde for, så se bare at komme igang.

Flemming Hansen

Der står ikke noget i grundloven om, hvordan man bliver medlem af folkekirken (med mindre man er konge, men det er trods alt meget få, der er det) så det er noget sludder, at der skal grundlovsændring til.

Og dem, der blive konfirmeret er vel præcist dem, der ved at de er medlemmer.

lars bernhart hansen

Det står vel ikke i grundloven, at dåb er ensbetydende med et medlemsskab af folkekirken, og det siger jeg vist heller ikke, men folkekirkens særstatus er grundlovsfæstet i lovens paragraf 4. Kongen bliver medlem som enhver anden nemlig ved dåben. Noget andet er, at kongen skal være døbt.
Jeg synes dåb er et passende kriterium for medlemsskab.
Diskussionens præmis er forfejlet allerede i den blog der er udgangspunktet. Hvis der er tale om barnedåb er medlemsskabet forældrenes ansvar, som med så meget andet i børnenes liv, og derfor er det her bebrejdelsen må rettes, hvis man da trænger til at bebrejde nogen. Der er jo ikke tale om, at folkekirkepræster eller andre tvangsdøber nogen. Forældrene træffer beslutningen, og det må antages, at de anser det for en god handling på børnenes vegne. Forældrene må vel også antages at vide, hvad de går ind til.
Det er heller ikke kirken, der laver statens lovgivning, det er et flertal i folketinget.

lars bernhart hansen

Men Flemming, det er jo dine forældre, der har meldt dig ind ved at lade dig døbe. Det må være dem, der har overskredet dine grænser. Det du i virkeligheden argumenterer for er, at barnedåb skulle afskaffes, men dertil er der to ting: er det ikke medlemmerne af foreningen, der skal bestemme det? Og hvis ikke man tror på det, er det jo bare noget vand.

lars bernhart hansen
Reply

Jeg forstår ganske simpelt ikke det, at man ikke ved om man er medlem. Hvis du er døbt og ikke efterfølgende har meldt dig ud af folkekirken, så er du medlem. Det svarer til, at du er medlem fra du melder dig ind, til du melder dig ud igen. At medlemsskabet er årsag til at man betaler kirkeskat ok, der er vel også grænser for ignorancen.

Flemming Hansen

“Jeg forstår ganske simpelt ikke det, at man ikke ved om man er medlem”.

1) Tja som sagt kan jeg ikke huske, hvad der skete med mig da jeg var, hvad… ½ år gammel? Det kræver, at der ligesom er nogen, der fortæller mig det, og det var ikke noget, der kom op.
2) Kirken sender jo ikke løbende noget ud om medlemsskab.
3) Jeg er ikke konfirmeret, og når man aktivt og meget bevist har sagt nej til konfirmation er det vel rimeligt at antage, at man ikke er medlem…

Hvad er det du ikke forstår? At jeg ikke har ringet til kirken og spurgt om medlemsskab?

“Jeg synes dåb er et passende kriterium for medlemsskab”

Det synes jeg omvendt ikke, at det er. Specielt når vi taler om noget så grundlæggende som livsanskuelse. Det er jo trods alt ikke en bordtennisklub som du sammenlignede det med.

Jeg vil jo omvendt sammenligne med, at man ikke kan blive registreret som organdonor før man er 18. Men må heller ikke stemme før man er 18. Begge dele er ting som forældrene med lige så stor overbevisning kunne varetage på barnets vegne ligesåvel som at bestemme deres livsanskuelse ved indmeldelse i en religiøs forening.

Men det er selvfølgelig en nem holdning du har… Det er jo ikke dine grænser, der er blevet overskredet.

lars bernhart hansen
Reply

Altså, hvis man vil melde sig ud, kan man skrive en mail til kirkekontoret. Det fremgår med al tydelighed ved et enkelt googleopslag. Medlem kan man kun blive ved at blive døbt, og dåb er det vel som regel barnets forældre, der anmoder om. Det er ikke så svært, og bloggens forfatter er et vrøvl. Det fremgår af selvangivelsen, at man betaler kirkeskat, hvis det ellers skulle være hemmeligholdt, at man er blevet døbt. Man kan jo mene, hvad man vil, men i DK betaler man skat til en mængde institutioner, hvad enten man benytter dem eller ej, hvad enten man sympatiserer med deres formål eller ej, og det gør man om man vil eller ej, men Folkekirken er ikke en af dem. Det er nede omkring 10% af folkekirkens indtægter, der er givet som statstilskud. Det er ikke meget mere en en milliard. 55% af udgifterne går til aflønningen af præster. Præsterne står blandt andet for civilregistreringen i DK; registreringen af fødsler, vielser, dødsfald og begravelser. Det kan man mene er en anakronisme eller bare uhensigtsmæssigt, men spørgsmålet er, om vi kan få den registrering foretaget for under en milliard kroner i det offentlige? Hvis det var den almindelige vurdering kom der nok snart skub i overflytningen af administrationen. Faktum er nærmere, at Folkekirken som klub med sine kontingentbidrag over kirkeskatten har underskud på civilregistreringskontoen. Adskillelsen af kirke og stat er et ganske legitimt ønske som deles af mange præster, men blandt medlemmerne, 80% af befolkningen omtrent! er der åbenbart intet udpræget ønske i den retning. Jeg ville byde adskillelsen velkommen ligesom jeg gerne byder en kritik af folkekirken velkommen, men denne er latterlig.

Flemming Hansen
Reply

Konfirmation har intet med medkemsskab at gøre. Desværre. Jeg er tilsyneladende blevet døbt, og blev dermed medlem.

Opdagede det først, da jeg fik min første selvangivelse som 18årig. Har derfor betalt kirkeskat for mindst et år.

Jo bloggen er skrevet lidt karikeret, men ellers står pointerne ikke så klare. Lidt kunstnerisk frihed må man vel have – det er jo ikke fordi foreningen ikke selv bruger det kneb i overmål…

Og hvad er der galt med aktiv indmeldelse? Det er trods alt de færreste, der kan huske, hvad de lavede som etårig.

Ole Berg
Reply

Yderst usympatisk….

Jesper Bolo Petersen
Reply

Dengang jeg blev konfimeret, fattede jeg ikke en skid! Nok også derfor jeg ikke havde lov til at stemme. Var mere optaget af andre ting og det der med konfirmation, var bare noget der skulle overstås. Men jo, det er da i bund og grund frivilligt… sådan da. Der var nok en grund til at jeg hylede da jeg blev døbt.

Er da enig i, at det hele virker en tand usympatisk, men det er ikke første gang nogen har talt højt om emnet. Der sker bare ikke noget! Vi er i 2014 og den slags overtro burde være gået på pension for lang tid siden. Det virker som om ingen hører efter, så må man prøve at råbe lidt, for at få noget opmærksomhed. Tvivler dog på at det virker, da folk lytter med hjertet og der vinder det gode budskab.

Dan Dennett har en udemærket TED Talk, hvor han forslå hvordan tingene skal håndteres og det er med mere videnskab. Der skal ikke være mindre religions undervisning i skolerne, men mere. Dog skal det være om alle religioner og det skal være faktuelt – https://www.youtube.com/watch?v=DTepA-WV_oE

Bente Fagerthun
Reply

Fantastisk skrevet:) Velformulert, ironisk og satt på spissen. Nøt hvert eneste ord, og sier meg helt enig med forfatteren:)

lisbet
Reply

synes det er barnligt at skrive nedladende om en organisation bare fordi du har fundet ud af hvad du igennem tiderne har betalt. Da det er almen viden at man kan melde sig ud, så undrer det mig at du ikke har gjort det forlængst.

Katja
Reply

Mage til uvidenhed skal man lede længe efter!

Hvor “betryggende” at læse, at en dansker har været medlem af folkekirken i 20 år uden at vide det!

Hvad morsomt er der i øvrigt ved at nedgøre religion, kultur og historie? Det er ikke vigtigt længere, fordi vi nu befinder os i 2014? Hvem har sat dato på for hvornår den slags ikke længere har betydning?

Øv!!

B. Thøgersen
Reply

Din klagesang er fuldstændig berettiget; sandsynligvis endnu mere berettiget, end du tror. En anden kommentator har allerede rettet en lille fejl, idet hun påpegede, at dine forældre meldte dig ind, da de tvangsdøbte dig. Hun begår dog selv en fejl, når hun skriver, at du bekræftede indmeldelsen, da du blev konfirmeret. Det blev du ikke nødvendigvis, men det er uden konsekvenser for dit medlemskab. Det kan også være en fejl, når du skriver, at du har betalt til foreningen, siden du blev 18 år. Du har betalt, siden du første gang betalte skat, også før du blev 18, men du kunne ikke melde dig ud uden dine forældres samtykke, før du blev 18. Systemet er lagt til rette med henblik på 100% udnyttelse af dine forældres overgreb. Som sagt kan du melde dig ud, men lige som TDC, f.eks, gør man det så vanskeligt som muligt. Kirken er nemlig en pengepugermaskine, og hvis du tror, at du slipper for at betale til den, blot fordi du melder dig ud, kan du godt tro om igen. Kirkeskatten betaler kun lidt over halvdelen af omkostningerne. Alle skatteydere betaler, uanset medlemskab eller ej, resten over de almindelige skatter, og det i vild modstrid med Grundlovens § 68: “Ingen er pligtig at yde personlige bidrag til nogen anden gudsdyrkelse en den, som er hans egen”. Vi kan altså konkludere, at du af dine forældre blev tvangsindmeldt i den forening, som af alle foreninger, virksomheder og enkeltpersoner forbryder sig mest systematisk og groft imod en af Grundlovens væsentligste frihedsrettigheder.

Jonas Christensen
Reply

Kære B. Thøgersen,

Jeg kan ud fra dette indlæg gennemskue at det ikke er jurist du har af baggrund, for du ikke bare misforstår §68, du bruger den også forkert.

§68 skal bruges således, at ingen i landet er underlagt at blive tvangsopkrævet ethvert beløb til en religion de ikke kan stå inde for, med undtagelse af den danske folkekirke, som betragtes som et statsanliggende, i lighed med kongehuset, hospitalsvæsenet, infrastrukturen etc. Så med farvede briller kan det godt virke modstridende, men det er det ikke.

En af grundpillerne i det repræsentative demokrati vi har i Danmark er rollen som borger. Borgere i samfundet har pligt til at sætte sig ind i samfundsanliggende også sit eget, og derfor kan man kun klandre sig selv for at man stadig er medlem af folkekirken og ingen andre. Forældre, i rollen som formynder, melder deres børn ind i kirken af forskellige grunde, men det er op til en selv at melde sig ud igen. Uanset om det er lidt mere besværligt end blot at sende en mail.

Helena
Reply

Jeg tror ikke på gud, men betaler min kirkeskat, for at bevare vores kirker, som er en del af vores kulturarv. :

Kristian
Reply

Det er jo egentlig en fair nok grund til at betale kirkeskat. Selv om jeg ikke er kristen kan jeg bestemt se det vigtige i kirken som del af vores kultur arv.

Men jeg mener så at nogle at de gamle kirker skal bevares ved hjælp af midler fra slot og ejendomsstyrelsen, på linje med gamle slotte osv som vi gerne vil beholde af kultur historiske grunde.

Jens
Reply

Det er en fin grund men du kan være sikker på at de ikke bliver væltet selv hvis folkekirken gør. Meld dig roligt ud og signaler at du ikke er interesseret i religionen.

Jonas Christensen
Reply

Jeg kan på alle måder forstå Mikaels frustration over at han er blevet medlem af en kirke, som han ikke aktivt har meldt sig ind i – de er vi da så mange der desværre er, men derfra stopper min sympati da også. For selvom man er kreativ leder i et verdensklasses reklamebureau, så er det vel også tilladt engang i mellem at tænke inden for boksen – i dette tilfælde at få meldt sig ud af folkekirken – også selvom det ikke lige er muligt ved pr. mail.

Mikael synes at være en overordentligt kompetent person at dømme ud fra han skrivefærdigheder og jobbeskrivelse, så det kan da undre mig, at han var 20 år om at finde ud af at han var medlem af folkekirken. Yderligere synes jeg at det vækker en del opsigt at han ikke er i stand til at få meldt sig ud i en fart.

Det kan da også vække en smule undren hos undertegnede, at forfatterens himmelråbende dårlige research om hvordan Folkekirken rent faktisk fungerer, kan koges ned til et par Googlesøgninger omkring hvad Bibelen dikterer, for så derefter at skære alle præster, degne, embedsmænd og medlemmer (troende som ikke troende) over en kam.
Faktisk mener jeg at forfatterens blog indlæg, som nok var ment som et humoristisk indslag, udstiller hans egen knaphed inden for evnen at ”gribe i egen barm.” Jeg synes faktisk det er pinligt. Men hvis Mikael går til sine arbejdsopgaver med ligeså lidt vilje til at forstå hvordan kundens virksomheder fungerer, ville jeg måske nok finde mig et andet reklamebureau.

Thomas Rasmussen
Reply

Fuldstændig enig Jonas, det kan ikke siges mere præcist!

Katja
Reply

Jonas – dig er jeg fan af 😉

Karl Rølle
Reply

En misforståelse! Din kirkeskat går ikke til lønninger til “mænd i kjoler” det meste går til drift og vedligehold af vores kirker, som jeg mener vi bør bevare, det kan man så være uenig i

Thomas Albertsen
Reply

Hmm hvor kommer den ide om at man skal døbes for at være medlem af folkekirken. Jeg er født 1970 og er hverken døbt eller konfirmeret, alligevel betalte jeg i mange år åbenbart kirkeskat. Ja jeg bemærkede det ikke da jeg aldrig har været den store til at holde styr på den slags betalte bare min skat. Og det krævede telefon opkald før jeg fandt ud af jeg skulle skrive brev til en eller anden degn, for at blive udmeldt. fik tror jeg 3 år tilbagebetalt, men syntes det er bizart jeg var automatisk medlem selv om jeg hverken er døbt eller konfirmeret. Om det er ændret siden ved jeg ikke men i 1970 og flere år frem blev alle automatisk medlem.

Søren Borregaard
Reply

Nu passer det altså ikke at man bliver medkem ved dåb. Jeg er hverken døbt eller konfirmeret, trods det blev jeg stadig opkrævet kirkeskat på mine aller første lønsedler. Men det var nu ikke svært at få det stoppet, var blot en tur på kirkekontoret og vupti var det slut.
Når det så er sagt så er jeg af den mening at folk må tro hvad de vil, men efter min mening er religion fordummende og noget der er skabt udelukkende for at styre mennesker. Jeg forstår ikke at folk vil bruge en flere tusinde år gammel løgnehistorie som retningslinier i deres liv. Desuden synes jeg at indoktrineringen burde afskaffes, dermed mener jeg kristendomsundervisningen i folkeskolen. Religion er et oldtidslevn der gennem historien har været skyld i stort set alle Krige. Men som sagt tro på hvad i vil, men jeg lader mig ikke styre og forblænde af fup og svindel.

B. Thøgersen
Reply

De, der ovenfor angriber blogskribenten for uvidenhed og dumhed, afslører en skræmmende mangel på humoristisk sans samt forståelse af ironi og sarkasme. Denne mangel er en absolut nødvendighed for al ekstremisme, dog uden altid at medføre sådan.

De, der er blevet afkrævet kirkeskat uden at være (tvangs)døbt, har i sandhed virkelig grund til at være utilfredse. Det viser, hvor perverst systemet er; ren og skær svindel.

De, der gladelig betaler kirkeskat uden at være troende, men, fordi de derved bidrager til vedligehold af vore kirker, som hævet over enhver tvivl er en umistelig kulturarv, er uvidende om de faktiske forhold. Ca. halvdelen af “Folkekirke-gildet” betales nemlig af de almindelige skatteydere. Man kan derfor som ikke-medlem med god samvittighed nyde de smukke kirker og gå til alle de gratis kirkekoncerter, man ønsker.

Som nævnt i mit tidligere indlæg fritager Grundlovens § 68 borgerne fra at bidrage til andre religioner end deres egen. Der foregår altså et systematisk og langvarigt grundlovsbrud, uden at det synes at oprøre mange.

Folkekirkens tilhængere vil i den forbindelse nok fremdrage Grundlovens § 4: “Den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke og understøttes som sådan af staten.”

Der er altså vild modstrid mellem § 4 og § 68. Den konflikt kunne nok landes til de flestes tilfredshed, ved at staten påtager sig byrden ved vedligehold af bevaringsværdige kirker, og at de hellige betaler alle andre udgifter til deres abra kadabra. Der står jo overhovedet intet i Grundloven om, hvor meget staten skal bidrage til Folkekirken. Under alle omstændigheder ville udgiften til vedligehold kun sluge en brøkdel af den nuværende kirkeskat. En del af besparelsen kunne så med fordel overgå til kulturministeriet med særligt henblik på opretholdelsen af de musikalske aktiviteter i kirkerne. Mange af dem har en uforlignelig akustik.

Søren
Reply

Løsningen på problemet med ‘automatisk indmeldelse’ er at flytte konfirmationen til man fylder 18 år. Men det tør folkekirken ikke, for de ved godt, at medlemstallet så vil styrtdykke. 18-årige kan ikke manipuleres lige så let med eventyrhistorier som 13-årige kan.

B. Thøgersen
Reply

Glemte lige at nævne, at kristendomskundskab i skolen ikke er forkyndende. Uanset om man kan lide det eller ej, har kristendommen spillet en stor rolle i vor historie, så det ville være en stor fejltagelse at forholde den opvoksende ungdom viden herom. Under alle omstændigheder er det nyttigt at kende sine fjender.

Jørgen Klitlyng
Reply

Mikael: Spis en tudekiks. Når ynken er overstået så se at få dig meldt ud.

line christiansen
Reply

Til alle og specielt Finn Gade Knudsen
Jeg er hverken døbt eller Konfirmeret og alligevel var jeg medlem af og betalte til Den Danske Folkekirke. For nogle år siden blev jeg træt af det og prøvede at melde mig ud. Det blev starten på en besynderlig ringen til forskellige hellige hoveder og rekvirering af diverse dokumenter. Ingen vidste hvordan jeg skulle melde mig ud , alle mente jeg slet ikke var medlem og da jeg så stillede det store spørsmål; HVORFOR betaler jeg Kirkeskat??? Kunne ingen svare. Jeg opgav og mirakuløst så jeg på en lønseddel godt 6 mdr senere at jeg ikke længere betalte Kirkeskat. Men refundering af ulovligt hævede midler skete sjovt nok ikke, selvom det er min ret at få mine penge tilbage!!

Jens
Reply

jeg er navngivet og aldrig døbt. Heller ikke konfirmeret.
Alligevel blev jeg opkrævet kirkeskat, indtil jeg satte en stopper for det.
Såvidt jeg husker var det nu ikke svært at udmelde sig.
men er her samme ” fejl” så sket….

Niels Mikkelsen
Reply

Kære Michael. Hej med dig.
Jeg ved godt, du skriver på en spøgfuld måde, men siden du berører et vigtigt emne, så bider jeg på.
Du har hver eneste dag de sidste 20 år haft mulighed for at melde dig ud. Der er ikke taget nogle penge fra din konto, men gennem din skat, som er sådan noget vi betaler til et fællesskab og sjovt nok er der indimellem nogle ting, som ikke er for alle. Busser i Hirtshals, for eksempel, har jeg ikke brugt. Men der er mange, der gør.
Han var ikke sin egen far nej, og det kunne måske være en fin idé faktisk at læse noget om ham, før du gør ham og den milliard mennesker – der er i live i dag – der får noget ud af de ord, han prædikede. Uanset dit syn på dem; som altså åbenbart er baseret på ingenting. Flot argument, i øvrigt.
De går også til kvinder i kjoler og det er lidt underligt at bruge liberalistiske argumenter og samtidig indirekte gøre nar af transvestitter. Flot argument igen. Du er i øvrigt blevet spurgt fem-seks gange i løbet af de 20 år, du har betalt skat; det hedder menighedsråd og du kan stille op, hvis du har noget på hjerte. Superflot argument!
På dit sprog kan man sige, at reglerne blev opdateret i det Nye Testamente. Siden du har været medlem i tyve år og ikke er blevet klandret for at spise skaldyr, så er det nok ikke så slemt med det.
Kirkerne er faktisk ikke så tomme endda: http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2014/07/01/0701080421.htm . Men jeg kan sagtens forstå, du ikke ved sådan noget, når du aldrig har været der. Så er det lettere at bruge en fordom som argument. Igen: Smukt arbejde!
Ja, det er lidt mere snørklet end et Fitness center, men der er også en del flere regler forbundet med det. Og hvis det betyder så meget for dig, så bør fem minutters omvej fra arbejde ikke være et problem.
Aktiv indmeldelse ville umuliggøre dåben. Du kan forsøge med en grundlovsændring, men det ville selvfølgelig betyde, du skulle tage aktivt del i samfundet og ikke bare brokke dig fra en computer. Det virker som uoverkommeligt for en person, der bruger fordomme som argumenter i en ganske vigtig sag.
Din ”auto-indmeldelse” var ikke en fejl. Det vidste du også, da du fik de 10.000 i konfirmationsgave. Hvis du betaler dem tilbage, vil jeg kæmpe for, du kan få seneste år i rabat, altså ca. 4000. Er det en aftale?

Benjain
Reply

Flot Mikael du har nu endeligt bevist overfor os troende at “kreative direktører” i mediebranchen officielt er nedladende og respektløse overfor andres værdier…
Men flot du fik vist os andre hvor selvfed du er…
Buhu var der noget staten ikke har gjort for dig, så du selv skulle melde dig ud? Sikke hårdt dit liv er hva? Nå det kan vel være en trøst for dig at de penge du har givet til folkekirken igennem hele dit liv, vel bare svarer til en månedsløn for dig…

henrik
Reply

om man skal betale sin begravelse eller ej, så det da kun en engangs ydelse 🙂

Philip
Reply

Kære Mikael.
Det kan godt være, du mener, du bager fantastiske kager og desuden ved en masse om kreativitet, men du ved også, hvordan man på en gennemusympatisk måde formår at nedgøre andres værdier og fælleskaber. Dette fordummende og sarkastisk indlæg – der i øvrigt mange steder er faktuelt forkert – er ikke andet, end en selvfed persons provokationer og negative energi forklædt som komik.
Du kunne have meldt dig ud af folkekirken som 18 år. Så havde du sparet de 75.000 kr., og vi andre kunne have været dette ulidelige “fart-i-en-smart” indslag foruden.

Jeg kan se du har “kærlighed” som overskrift for din blog. Måske dette – ligesom din tekst – også skal forstås gennemironisk?!

Steen
Reply

Det kan godt være, at man skal betale for at få en pårørende kirkeligt begravet, hvis vedkommende ikke var medlem af folkekirken. Men hvis vedkommende ikke var medlem af folkekirken, hvad i alverden får så folk til at tro, at vedkommende ville have lyst til at en præst stod og sagde en masse ævle-bævle om herren og jesus og himmerige?!

Det er gratis at donere sit legeme til videnskaben.

Jan Warming
Reply

Til alle jer der snakker om Mikaels uvidenhed, eller hvad han kunne have gjort anderledes, er der kun en ting at sige, stakkels jer, læs nu mellem linjerne 🙂 Dette er en historie der er fabrikeret for at sætte fokus på det faktum at vi sammenblander kirke og stat i Danmark, denne historie indeholder nødvendigvis ikke kun fakta fra Mikaels liv…

Chr.
Reply

Man taber ikke 300 gram når man dør. Det skulle da lige være, hvis man får urinafgang og afføring. Det er og bliver en “urban legend”. Sorry…

N P
Reply

Dette har været særdeles interessant læsning. Jeg takker, oprigtigt, alle for deltagelsen i debatten. Jeg læser Mikaels indlæg, netop som præcisering af sammenblanding af kirken og stat. USA har sammen adskillelse, dog har jeg hver morgen skulle holde hånden på hjertet og, i takt med skoleinspektørens tale over højtaleranlægget sige “I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.” Det har, også som barn, altid føltes mærkeligt for mig at stå der, vende kroppen mod flaget, som var i hvert klasselokale og sige disse ord. I starten havde jeg nu misforstået det der blev sagt og synes det var særdeles mærkeligt at der skulle være “justice for frogs”. Sjovt nok, var det først i 1954 at “under God” blev tilføjet denne remse. I 50’erne var der store forandringer og udvikling i Amerika som muligvis gjorde at behovet for at holde fast i troen på Gud blev stærkere. Sjovt nok, i 1992 var det samme remse. Med de diverse Bush administrations er dette næppe blevet fjernet. Nå, jeg synes blot det er interessant, selvom det i bund og grund er aldeles irrelevant til denne diskussion.

Det jeg finder mest interessant ved dette blog indlæg, er de tiltagende stærke holdninger og diskussioner som bliver mere ophedet jo længere nede i diskussion man læser. Jeg læste Mikaels brev højt for en kammerat, hvor jeg synes det var let underholdning og fortalte lidt om de variende holdninger I, som kommentatorer skrev. På det tidspunkt havde jeg kun læst de første par stykker. Vi talte lidt om holdninger og han sagde det egentlig var lidt ærgerligt at dansk kulturarv går tabt – altså skal man lade være med at fejre jul og glæde ved at have ferie i påsken osv. For mig handler julen om nisser på loftet og påsken om at pynte op med små trææg og gækkebreve. Måske er det den kulturarv jeg kan byde mine børn. Det har, ligeledes ikke så meget med denne diskussion at gøre.

Jeg er ikke politisk og jeg er ikke religiøs. Jeg tænker der findes mere end det mine sanser kan opsnappe. Der må findes mere mellem “himmel og jord”/ “universet og jorden”. Vil jeg betegne mig som overtroisk? Næ, egentlig ikke. Men kender vi til alt? Ej, næppe.

For mig klemmer skoen ét sted. Det er “kristendom” i skolen. Mit problem er ikke at de lære om kristendom, jeg er blevet informeret om at andre religioner også vil blive berørt, men jeg håber at de vil blive dækket ligeså grundigt som kristendom. Mit datter har nu haft kristendom i 1. og 2. klasse. Hun tror på gud og synes det er ret så irriterende at hun ikke er blevet døbt. Min søn er i 0. og siger han ikke tror på gud. Men jeg tror nu ikke at han har haft kristendom undervisning endnu. Kigger jeg på vores kulturarv synes jeg, at det ville være nærliggende og interessant hvis Ase troen var det første der blev undervist i. Under alle omstændigheder ville jeg ønske at timerne “kristendom” blev døbt “religion” så det ikke skure i mine øre, da jeg virkelig mener at stat og kirke skal holdes adskilt.

Nå, jeg havde nu ikke troet jeg skulle finde mig selv bidrage til en diskussion, så jeg vil melde mig ud af diskussionen og kalde mit indlæg en kommentar til blog posten.

Steffen
Reply

Jeg synes det er værd at notere sig at foreningen sammen med Hjem-Is åbenbart er de eneste som konsekvent må bryde markedsførings- og dørsalgsloven. Ugentligt bimler og bamler de med klokker så almindelig fred, ro og orden ophører, blot med henblik på at markedsføre sig. Jeg kunne godt ønske mig samme rettigheder når jeg markedsfører mine produkter og ydelser.

Rasmus Bjerregaard
Reply

Hvor er det nemt at pege fingere af kirken og gøre lidt grin med dens eksistens beretigelse
Ganske kort er vores samfund bygget på de kristen værdier og det er noget vi som forældre/venner prøver at følge. f.eks behandle andre som du selv vil behandles, vend den anden kind til, etc.. Det er gode værdier som jeg tro alle gerne vil give videre.
Dertil kommer at du nok på et eller andet tidspunkt har eller kommer til at bruge kirken f.eks: jule gudstjeneste, bryllup, konfirmation, dåb og ikke mindst begravelse, så pas på må at vende ryggen til disse gode ritualer som kirken har.
Jeg tror tit at mennesker som peger fingere af kirken slet ikke har gennemtænkt alle de positive ting som kirken/kristendommen gør for os.
Dette siger jeg uden at være troend, men en almindelig familiefar som synes at værdier og traditioner er vær at værne om og som vi bør give videre.

RitalinBaby
Reply

Kan alle ikke bare blive enige om, at der findes ikke NOGENSOMHELST!!, der , udover ens egen personlige overbevisning, retfærdiggører lige nøjagtig ens eget personlige åndeliģe standpunkt? Den her tråd består åbenbart mere af finger pegning end reel debat

Maja
Reply

Pyha. Jeg er ikke kristen og jeg syntes ikke det var så utroligt svært at melde mig ud af folkekirken (og det kom heller ikke som et chok for mig at jeg var meldt ind – det er ikke ligefrem nogen hemmelighed) men efter at have overværet nogle dåber, konfirmationer og begravelser, har jeg overvejet at melde mig ind igen – ikke fordi jeg vil starte med at gå i kirke personligt, men fordi jeg kunne se hvor meget det betød for de som havde valgt at udrette handlingen i en kirke. Derudover synes jeg det er nogle smukke bygninger, langt smukkere end den gennemsnitlige nybyggede villa. At se på altså.

Jeg synes dit indlæg er ganske nutidigt og dansk’t. Mig mig mig.. Ingen respekt (hvilket ikke skal forveksles med at man ikke må reflektere og skrive undrende om folkekirken/kirkeskatten/religion) for de som rent faktisk bruger og er glade for kirkerne, og uha, gik en brøkdel af din skat virkelig til nogle andre end dig selv og dine egne børn? Ja dét går jo ikke..

Stig Dragholm
Reply

Hermed som ønsket i indledningen til dit indlæg ovenfor. Jeg er enig i, at denne “forening” fungerer efter forkerte principper/”vedtægter”, og der vil meget snart ske det, at alle helt automatisk ikke bliver indmeldt, men udmeldt, og du kan læse om årsagen på min hjemmeside.

Beklageligvis ser det ikke ud til, at der er meget tro hos dig i ham “magikeren” for 2.000 år siden, men måske du vil tro på ham i hans ny udgave og “efterfølger” (?), og det er altså, hvis du kan læse og forstå, og hvis du “ikke kan”, fordi du ved meget bedre selv, vil du forblive i bedrevidende uvidenhed lidt endnu.

Flemming
Reply

Lidt sjovt ateistisk indlæg, der ikke er særlig konkret på afgørende punkter.

Det må skyldes manglende interesse for sagen, så jeg vill da også melde mig ud. Hvem gider støtte en fodboldklub, hvis man hader spillet og synes det er tidsspilde?

Det er mere alvorligt med latterliggørelse af kristendommens indhold, fordi den kobles sammen med en tilsvarende forvridning af kirkelig organisation. Da der er religionsfrihed, så var det mindste vel at du meldte dig ud på en reel stillingtagen, og ikke løsagtige beskyldninger.

I stedet for at lave lange lister af ateistiske besynderligheder kunne du jo begynde med at undre dig over kærlighedens væsen. Tænk at møde en anden person, der måske kender dig bedre end du selv gjorde. Eller forestil dig, at du bliver tilgivet, selv om du kommer til at kvaje dig (vi har ALLE været der – jeg ved blot ikke hvordan og hvor ofte du har været der). Den slags er underfuldt – netop ikke ateistisk åndsvagt, men vidunderligt.

Den lærer dig ikke at gå på vandet – eller bekræfte de vandede vittigheder om at Jesus vidste hvor bundgarnspælene stod, eller den endeløse række af søforklaringer, der videnskabeligt skulle gennemhulle uvidenskabelige fortællinger fra oldtiden. Helt ærligt, mand: Gudsriget leverer billeder, der inspirerer til næstekærlighed, ikke pressefotos fra trafikuheld.

Det grundlæggende under – og det ER videnskabeligt ubevisligt – er påstanden om kærlighed. Du kan aldrig kræve den bevist eller selv bevise den. Du og dine nærmeste må netop tro på den, leve på den og have tillid til at det er sådan. Det kræver – oftere end du sikkert forestiller dig – forvandling af din dagligdag, dine vaner og det, du tager for givet.

Så er der de billige antydninger af de tomme kirker. Her taler statistikker over kirkegang dig direkte imod. Ligesom i øvrigt det sikkert også ryger hen over dit ateistiske hoved at mange andre religioner end lige kristne kirker gør sig gældende i det kultur- og religionsmøde, som nutiden er inde i. Men det er klart nemmere at forholde sig til aversioner og fjendebilleder end konkret at skulle møde min næste, som måske ikke kun er ikke-dansk, men også måske ikke-ateistisk religiøs, endda uden at være kristen.

Lars Hedegaard evner jo heller ikke at se muslimer for bar anti-islamisme. Bare for at sige at skal du være skarp og have kant, så vær dog redelig og konkret. Resten får hurtig afsmag af billig stand-up, måske endda uden virkelig at have et eller andet glimt i øjet.

Så altså – kommer du ikke til møderne og festerne, men kun er blevet døbt, og måske overvejede om du skulle ende med at stille træskoene i en kiste, ekspederet fra kirke eller kapel, ja så er det eddermaneme også to dyre forestillinger, du betaler billetter til.

Kirkekontoret har oplysninger om biologiske forældre og vidner til din dåb, og får tilsendt fødselsattest fra sygehus, samt CPR-nummer. Selvfølgelig har en offentlig myndighed ikke som sådan adgang til dine bankkonti, og eftersom kirkeskat netop beregnes som lokalskat i din bopælskommune, er det også det lokale skattekontor, der har bemyndigelse til at foretage overførslen, som typisk fremgår af din årsopgørelse.

Udmeldelsen sker til din lokale sognepræst eller underskriftbemyndiget kordegn ved et kirkekontor. Oplysninger overføres til dit fødesogn.

Sådanne konkrete tiltag skaber mindre underlighed og mere “Weltklasse” end underlødige antagelser og løsagtige beskyldninger.

Det skaber ikke et mangfoldigt og kreativt offentligt rum. Men giver plads til afstumpethed. Ved at se mennesker i øjnene, og forholde dig konkret til dem, kan du finde mange overranskende glæder, også der, hvor du egentlig ikke er enige med dem i livsgrundlag. Og det kan også skabe kritisk klarhed.

Herunder at du – selv som udmeldt – rent faktisk fortsat kan deltage i at betale skat, som ender med at havne i kirkeligt regi, hvad jeg synes er en udemokratisk fordrejning af religionsfrihed.

zmilla
Reply

Ej nu må det simpelthen holde!
I danmark er det lovpligtigt at give sine børn et navn. Dette skal ske med eller uden dåb. Ved navngivelse (altså IKKE dåb), bliver man automatisk meldt ind i Folkekirken! Det er altså ikke forældrenes skyld- de har ikke noget valg! Dette er ganske enkelt fordi stat og kirke hænger sammen.
Fandtes der en løsning som hed, at navngivning fandt sted på rådhuset, så kunne måske fra starten melde sig ude af kirken. Men navngivning er stadig kirkens opgave- også selvom man ikke døber sine børn.
Man SKAL altså AKTIVT melde sig ud, hvis man skal slippe for kirkeskat.

Kenneth Frandesen
Reply

Zmilla, det er jo direkte løgn. Min datter er ikke døbt, og hun er derfor heller ikke medlem af Folkekirken – hun er faktisk ikke engang berretiget til det, netop fordi hun ikke er blevet døbt!

De personer, der her i tråden har skrevet, at de har været medlem af folkekirken og betalt kirkeskat, selvom de ikke er døbt, har misforstået én ting. For ja, de har betalt kirkeskat(ved en fejl), men de har aldrig været medlem. Havde de været det, ville de jo heller ikke kunnet få noget eller hele den indbetalte kirkeskat tilbage.

Tommy Henningsen
Reply

Kirkeskat går til kirkerne og menighedsrådene. Præsternes lønninger tages fra statskassen idet de er tjenestemænd. Så selv om du melder dig ud, betaler du stadig for, at en række teologer hver søndag kan udbrede deres budskab. En udmeldelse gøres ved ministerialbogføreren, (jo….det hedder det spise ). Så hvis du ikke ønsker at være medlem kan du uden problemer melde dig ud. Det er et aktivt valg. Når det så er sagt, er der vel ingen grund til, at gøre når af de mennesker der vælger at være medlem . Det er deres valg og det bør man, imo, respektere. Jeg er ikke medlem, idet jeg ikke tror på nogen overordnet himmelsk magt, men det giver mig ikke ret til at håne andre for det modsatte. Og ja, jeg ved vi har ytringsfrihed under ansvar for loven, og du kan derfor gøre det…….men er det nødvendigt ?

Leave a comment

name*

email* (not published)

website